12 stappen model

De 12 stappen omschrijven feitelijk de weg naar herstel, vanaf het allereerste moment dat je erkent een probleem te hebben, tot aan het einde wanneer je hersteld bent. Uitkomst van behandeling en de toepassing van de 12 stappen is een levenshouding waarbij alcoholgebruik is uitgebannen, er blijvend onderhoud gepleegd wordt aan behoud van persoonlijk balans en waarbij de kernwaarden van het leven weer van belang zijn. Godsdienst en levensovertuiging zijn in de moderne variant van de 12 stappen – in de huidige tijd – minder van toepassing. Er zal wel aan gerefereerd worden tijdens het SoberCare behandelprogramma. 

De New Yorkse effectenmakelaar Bill Wilson begon in 1934 een zoektocht naar de oplossing voor zijn alcoholprobleem. Wilson realiseerde zich dat zijn alcoholgebruik zijn leven kapot maakte. Toen hij probeerde controle te krijgen over zijn drankgebruik, merkte hij dat hij niet kon stoppen. Hij erkende dat zijn problemen te wijten waren aan alcoholisme waarbij hij besefte dat hij machteloos stond tegenover alcohol. 

Tijdens een bezoek aan het Charles B. Towns ziekenhuis in New York vertelde Dr. William Silkworth hem voor het eerst dat alcoholisme wel eens een ziekte zou kunnen zijn. Wilson wilde een oplossing. De zoektocht van Bill Wilson staat beschreven in ‘Bill’s Story‘ in het boek ‘Alcoholics Anonymous’ en is ook verfilmd. Zo ontstond het 12 Stappen Minnesota Model en de Fellowship van de Anonieme Alcoholisten. De fellowship is inmiddels wereldwijd bekend en kent wereldwijd, op meerder locaties op alle continenten, wekelijkse bijeenkomsten. De zogeheten AA meetings.