Alcohol problematiek

Toxische stof

Alcohol is een toxische (giftige) en psychoactieve stof (beïnvloedt denken, voelen en handelen), die bij langdurig en intensief gebruik kan leiden tot een progressieve hersenziekte. Deze aandoening heet alcoholisme en is een verslavingsziekte die de afhankelijkheid van alcohol doet toenemen.

Elk probleem is anders

Alcoholproblemen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn veel mensen die best zonder alcohol kunnen, maar die erg veel moeite hebben met maat houden als ze drinken. Een alcoholist is iemand die verslaafd is aan alcohol en chronisch een sterke drang naar het drinken van alcohol ervaart. Dit is zeer risicovol voor de gezondheid en het sociaal functioneren.

Kenmerken

Kenmerkend voor alcoholproblematiek is dat, als het probleem erger wordt, het drinken van alcoholhoudende drank de eerste prioriteit wordt waardoor de rest van het leven in het geding komt. Op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau raakt men uit balans. En het wordt steeds moeilijker het tij nog te keren. Vaak lukt dat niet zonder professionele hulp.

Weg naar herstel

Herstel is mogelijk wanneer je een juiste levenshouding terugvindt. Binnen onze therapie schenken we veel aandacht aan denken, voelen en handelen. Je werkt aan een zinvol en betekenisvol bestaan waarbinnen niet de alcohol maar de essentie van jouw leven weer centraal staat. Dit vergt tijd en geduld. Maar wij gaan met je mee, all the way!