Alcoholproblematiek

Meer over alcoholproblematiek

Alcohol is een toxische (giftige) en psychoactieve stof (beïnvloedt denken, voelen en handelen) die bij langdurig en intensief gebruik kan leiden tot een progressieve hersenziekte die de afhankelijkheid van alcohol doet toenemen. Deze aandoening heet alcoholisme en is een verslavingsziekte.

Alcoholproblemen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn veel mensen die best zonder alcohol kunnen, maar die erg veel moeite hebben met maat houden als ze drinken. Die drinken bijvoorbeeld enkele dagen per week, maar dan vaak teveel. Het geen maat kunnen houden is dan het hoofdprobleem, wat erg naar kan zijn voor de persoon en diens omgeving. Een alcoholist is iemand die verslaafd is aan alcohol en chronisch een sterke drang naar het drinken van een alcohol ervaart. Het toenemende gebruik van alcohol en de afnemende controle hierop is kenmerkend voor deze aandoening. Dit is zeer risicovol voor de gezondheid en het sociaal functioneren.

Kenmerkend voor alcoholproblematiek is dat, als het probleem erger wordt, het drinken van alcoholhoudende drank de eerste prioriteit wordt waardoor verantwoordelijkheden t.a.v. diverse levensgebieden in het geding komen. De normen en waarden verschuiven,  alles staat op een gegeven moment in het licht van het verkrijgen en nuttigen van alcohol. Alles verandert ten negatieve; op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau raakt men uit balans. En het wordt steeds moeilijker het tij nog te keren. Vaak lukt dat niet zonder professionele hulp.

Herstel is mogelijk wanneer je komt tot een juiste levenshouding. Die heb je nodig om het alcoholprobleem te bevechten en beslechten. Binnen onze therapie verloopt dit middels bijstellingen van denken, voelen en handelen. Je werkt aan herstel, aan een zinvol en betekenisvol bestaan waarbinnen niet de alcohol maar de essentie van jouw leven weer centraal staat.

Dit neemt tijd, vergt geduld. Wij gaan graag met je mee, all the way!

Contact

Neem contact met ons op

Wilt u graag meer informatie over SoberCare of jezelf aanmelden? Neem gerust contact met ons op middels dit contactformulier, via e-mail (info@sobercare.nl) of telefonisch via 085-3031401

  Ik wil graag meer informatie: