Blog artikel

Heb ik last van ontwenningsverschijnselen wanneer ik stop met drinken?

Het lange-termijndoel van de behandeling voor een stoornis in het gebruik van alcohol is gericht op het bereiken van onthouding (abstinentie) en het voorkomen van een terugval. Stoppen met het gebruik van alcohol of detox (detoxificatie) is in sommige gevallen de eerste fase van de behandeling.

Als je (plotseling) stopt met drinken na een periode van regelmatig en overmatig alcoholgebruik, is er een mogelijkheid dat je ontwenningsverschijnselen kunt ervaren. Ontwenning treedt op wanneer het lichaam ontregeld raakt op het moment dat de alcoholinname plotseling stopt of aanzienlijk wordt verminderd.

Ontwenningssymptomen kunnen variëren in intensiteit en type, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de duur en de hoeveelheid alcohol die je hebt geconsumeerd. Enkele veelvoorkomende symptomen van ontwenning zijn, trillen, beven, zweten, angstig zijn. Ook vaak problemen met slapen, prikkelbaarheid, snelle hartslag, misselijkheid of braken, hoofdpijn. Je kunt ook verward zijn, vaak in combinatie met hevig trillen van je hele lichaam.

Als je vermoedt dat je ontwenningsverschijnselen ervaart is het raadzaam om je te meldden bij de huisarts, deze kan je goed helpen, of verwijzen, om de periode op een goede manier door te komen. Belangrijk om te bedenken dat je het niet alleen hoeft te doen!

Let op: De informatie in deze blog is niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts of een gekwalificeerde zorgverlener voor een nauwkeurige beoordeling van uw symptomen en de juiste medische begeleiding.

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare