Blog artikel

Hoe herken ik alcoholverslaving in mijn omgeving?

Maak je je zorgen om iemand en wil je meer weten over hoe je een verslaving kan herkennen? Wij vertellen je meer over deze signalen.

  •  Veranderingen in gedrag: Een van de eerste tekenen van een alcoholverslaving is veranderingen in gedrag. Wanneer iemand andere patronen ontwikkeld wijst dit op veranderingen. Als iemand die je kent altijd een sociale drinker was, maar gedurende een langere periode begint te drinken terwijl hij/zij alleen is of zich anders gaat gedragen als diegene drinkt, dan kan dat een signaal zijn dat er sprake is van een verslaving.
  • Stemmingswisselingen: Alcohol kan leiden tot veranderingen in stemming. Daarom kan een naaste ook een alcoholverslaving herkennen door te letten op stemmingswisselingen. Als iemand plotseling vaak chagrijnig of depressief lijkt, kan dat een teken zijn dat overmatige hoeveelheid alcohol een rol speelt.
  • Verhoogde tolerantie: Als iemand die je kent een alcoholverslaving heeft, zal hij of zij waarschijnlijk meer drinken dan vroeger om hetzelfde effect te bereiken. Deze verhoogde tolerantie kan ertoe leiden dat iemand steeds meer alcohol gaat drinken en dit kan dus een signaal zijn.
  • Ontkenning van problemen: Mensen met een alcoholverslaving hebben vaak moeite om toe te geven dat er een probleem is en zullen hun drinkgedrag bagatelliseren of ontkennen. Als je als naaste probeert te praten over zijn/haar drinkgedrag en diegene ontkent dat er iets mis is of weerstand biedt, kan dat een teken zijn.
  • Terugtrekken uit sociale activiteiten: Als iemand die je kent stopt met deelnemen aan sociale activiteiten door ontwikkeling van (nieuwe) ongezonde patronen, dan kan dat een signaal zijn. Mensen met een alcoholverslaving nemen vaak niet deel aan activiteiten waar alcohol niet aanwezig is, terwijl zij zich vaak geïsoleerd en alleen voelen. Over een wat langere periode kan het contact als moeizamer ervaren worden, het gevoel iemand nauwelijks te kunnen ‘bereiken’ tijdens een gesprek bijvoorbeeld. 

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare