Blog artikel

Waarom is stoppen met drinken zo moeilijk?

Alcoholverslaving is een complex probleem waarbij zowel fysieke als psychologische factoren betrokken zijn.

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe alcoholverslaving werkt. Wanneer iemand regelmatig alcohol consumeert, past het lichaam zich aan en wordt het tolerant voor de effecten van alcohol. Dit betekent dat steeds meer alcohol nodig is om dezelfde effecten te voelen. Dit proces van tolerantie kan leiden tot een vicieuze cirkel van toenemend alcoholgebruik en uiteindelijk verslaving.

Daarnaast kan langdurig alcoholgebruik de chemie van de hersenen veranderen. Dit kan leiden tot een verhoogde afgifte van dopamine, een neurotransmitter die geassocieerd wordt met beloning en genot. Na verloop van tijd kan het brein van een persoon die aan alcohol verslaafd is, zo veranderen dat het lichaam afhankelijk wordt van alcohol om normaal te functioneren. Wanneer iemand dan probeert te stoppen met drinken, ervaart het lichaam ontwenningsverschijnselen zoals angst, trillen, zweten en verhoogde hartslag. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen zo onaangenaam zijn dat iemand de neiging heeft om opnieuw te gaan drinken om de symptomen te verlichten. Een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden. 

Psychologische factoren kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het stoppen met drinken bij een alcoholverslaving. Mensen kunnen bijvoorbeeld een verlangen hebben naar het gevoel van alcohol, het verlangen om hun zorgen te verlichten of om sociale druk te weerstaan om te drinken. Het doorbreken van deze gewoonten en verlangens kan erg moeilijk zijn.

Bovendien kan het stoppen met drinken bij een alcoholverslaving ook angst en stress veroorzaken. Veel mensen die verslaafd zijn aan alcohol hebben vaak de neiging om hun emoties te onderdrukken en hun problemen te negeren door te drinken. Als gevolg hiervan kunnen ze zich geïsoleerd voelen als ze proberen te stoppen, omdat ze niet weten hoe ze met hun gevoelens moeten omgaan zonder alcohol.

Ten slotte is er het probleem van terugval. Zelfs als iemand in staat is om te stoppen met drinken, kan de verleiding om terug te vallen op alcohol erg sterk zijn, vooral als de omstandigheden stressvol zijn.

In conclusie is het stoppen met drinken bij een alcoholverslaving zo moeilijk vanwege de fysieke en psychologische afhankelijkheid van alcohol, evenals de ontwenningsverschijnselen die kunnen optreden bij het stoppen met drinken. Het kan echter worden bereikt met de juiste behandeling, begeleiding en ondersteuning.

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare