Blog artikel

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Vaak gehoord is het gevoel dat er geen vrijheid is in keuze, geen werkelijke controle over je drinkgewoonten, slaaf zijn van de drank en wat je hoopt dat het voor je doet.
Of, zonder een drank lukt het me niet en tegelijk, met nog een drankje vergooi ik alles. Het gebeurt vaak dat mensen niet iedere dag drinken, dit kan het valse gevoel geven dat er wel controle is.

Alcoholverslaving is een ernstige aandoening die het leven van mensen in gevaar brengt en negatieve gevolgen heeft voor hun gezondheid, relaties en algemeen welzijn. Het is belangrijk om te begrijpen wanneer iemand alcohol verslaafd is, zodat er tijdig hulp kan worden gezocht en passende behandeling kan worden ingezet. In dit blog zullen we enkele tekenen en symptomen bespreken die kunnen wijzen op een alcoholverslaving.

Hier zijn enkele tekenen en symptomen die kunnen wijzen op een alcoholverslaving:

  1. Onvermogen om te stoppen of te minderen: Een van de belangrijkste kenmerken van een verslaving is het onvermogen om te stoppen met drinken, zelfs als iemand dat wil. Als iemand herhaaldelijk probeert te minderen of te stoppen, maar keer op keer faalt, kan dit wijzen op een verslaving. Goed om te bedenken dat het niets te maken heeft met wilskracht, wanneer het niet lukt je gedrag te veranderen.
  2. Tolerantie: Mensen met een alcoholverslaving hebben een toenemende tolerantie voor alcohol. Dit betekent dat ze steeds meer alcohol nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken dat ze eerder met minder alcohol hadden. Je kunt bijvoorbeeld veel alcohol drinken zonder dat er effect is op je gevoel of gedrag, dit betekent niet dat je lichaam ertegen kan! Je lichaam reageert er anders op dan bij mensen bij wie er geen tolerantie is. De schade van de hoeveelheid is even groot, ook zonder gedragsverandering.
  3. Ontwenningsverschijnselen: Wanneer iemand die verslaafd is aan alcohol stopt met drinken of de alcoholinname vermindert, kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Deze kunnen variëren van milde symptomen zoals slecht slapen, trillen, zweten en angst, tot ernstigere symptomen zoals ineens in de war zijn met hevig trillen en toevallen.
  4. Verwaarlozing van verantwoordelijkheden: Een persoon met een alcoholverslaving kan de verantwoordelijkheden op het werk, in relaties of in het gezin verwaarlozen. Vaak herkennen mensen zichzelf niet in hun gedrag. Belangrijk om te beseffen dat je een goed mens bent en dat de verslaving je gedrag zo negatief beïnvloed.
  5. Veranderingen in gedrag en stemming: Alcoholverslaving kan leiden tot veranderingen in gedrag en stemming. Je kunt prikkelbaar, depressief of angstig worden. Je reageert bijvoorbeeld vaak verdedigend en afwerend. Je merkt dat je jezelf het liefste terugtrekt uit sociale activiteiten die je vroeger leuk vond en je interesse in andere dingen in je leven verlies je.
  6. Voortdurend verlangen naar alcohol: Je ervaart vaak sterke en voortdurende verlangens naar alcohol. Deze verlangens kunnen moeilijk te weerstaan zijn en kunnen leiden tot terugval, zelfs na periodes van abstinentie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle tekenen en symptomen aanwezig hoeven te zijn om een alcoholverslaving te diagnosticeren.

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare