Blog artikel

Welke behandelvormen zijn er?

Het verschil tussen detox, klinische opname en ambulante zorg

Detox, klinische opname en ambulante zorg zijn allemaal vormen van behandeling bij verslaving. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

Detox is gericht op het lichamelijk ontwennen van een verslaving. Wanneer je stopt met het drinken van alcohol dan reageert je lichaam daarop met ontwenningsverschijnselen, zoals zweten, trillen, angst, slapeloosheid, misselijkheid, onrust en somberheid. Detox is het veilig afbouwen/stoppen van alcohol en dit gebeurt onder (medische) begeleiding. Detox kan zowel in een kliniek plaatsvinden of thuis (ambulant). De lichamelijke ontwenning duurt rond 3-7 dagen.

Klinische opname is een intensieve vorm van behandeling waarbij je wordt opgenomen bij een instantie en daar verblijft voor de duur van de behandeling. Het doel van een klinische opname is het herstellen van jouw verslaving in een veilige, ondersteunende omgeving en dat je leert hoe je jouw herstel thuis verder voort kunt zetten.

Ambulante zorg is het volgen van een behandeling waarbij je regelmatig afspraken hebt met een behandelaar, maar waarbij je niet in een instantie verblijft, je verblijft thuis. Het doel van ambulante zorg is om jou de ondersteuning en vaardigheden te bieden die nodig zijn voor jouw herstelproces, terwijl je kan blijven doorgaan met jouw dagelijks leven.

Hoe kies je passende zorg voor een alcoholverslaving

Het kiezen van passende zorg voor een alcoholverslaving is een belangrijke beslissing en kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de ernst van de verslaving, de persoonlijke omstandigheden en individuele behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om passende zorg te kiezen voor een alcoholverslaving:

  • Raadpleeg een professional: Praat met een arts, psycholoog, verslavingsdeskundige of counselor om advies te krijgen over de beste behandelopties voor jouw situatie. Zij kunnen de ernst van de verslaving inschatten en jou doorverwijzen naar de juiste behandelaar.
  • Overweeg de verschillende opties: Detox, klinische opname en ambulante zorg zijn verschillende opties voor behandeling van een alcoholverslaving. Het is belangrijk om de voordelen en nadelen van elke optie te overwegen en te kijken welke het beste past bij jouw behoefte.
  • Overweeg de kosten: De kosten van behandeling kunnen sterk verschillen. Dit is afhankelijk van de behandelvorm en de locatie. Zorg ervoor dat je de kosten van elke behandelvorm onderzoekt en controleer of jouw verzekering de behandeling dekt.
  • Kies een instantie/behandelaar waarbij jij je op je gemak voelt. Een goede relatie tussen jou en je behandelaar kan het verschil maken bij een succesvolle behandeling. Het is belangrijk dat je een vertrouwensband hebt met de behandelaar en dat je je comfortabel voelt om open en eerlijk te zijn.

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare