Blog artikel

Zorgen over alcoholverslaving bij iemand uit je omgeving

Maak je je zorgen over iemand die veel alcohol drinkt? Is het iemand die jou leven hierdoor ook negatief beïnvloed? Veel kans dat het gaat om iemand waarmee je verbonden bent, iemand waarvan je houdt.

Het gesprek voeren over je zorgen en het feit dat je vindt dat iemand teveel drinkt, is moeilijk. Als deze persoon jou schade toebrengt door het drinken, kan het nog lastiger zijn doordat je eigen verdriet en boosheid al snel gehoord wordt.

Wat je niet wilt is dat het drinken toe neemt waardoor je jezelf aanpast aan de ander. Je durft bijvoorbeeld niet duidelijk te zeggen wat je vindt en hoe erg je het vindt. Ook is er vaak onzekerheid: zie ik het wel goed, ben ik niet te streng, je naaste(n) bedoelt het toch goed, hij of zij heeft het nu gewoon heel zwaar.

De twijfel en onzekerheid kan ook groter gemaakt zijn door de persoon waar het over gaat. Diegene zet alles op alles (zelfs ten koste van belangrijke mensen in hun leven) om het drinken vol te houden.

Belangrijk om je te realiseren is dat de persoon die teveel drinkt zichzelf ook heel overtuigend voor de gek houdt en soms werkelijk niet door heeft hoeveel en hoe schadelijk het is.

De tips die wij belangrijk vinden en je mogelijk kunnen helpen:

  • Probeer een rustig moment te vinden om hierover te praten.
  • Je kunt het gesprek starten met: als je drinkt wordt je een ander mens. Beschrijf dan verder wat er dan gebeurt.
  • Praat bijvoorbeeld over hoe dat voor jou is, wat het doet met jou en hoe het jou leven schaad.
  • Je kunt vragen naar de voordelen die het drinken voor iemand heeft, en ook naar wat de nadelen zijn.
  • Probeer niet te beschuldigen, de persoon die teveel drinkt zit vol schuld en schaamte.
  • Bespreek met hem/haar wat je graag zou willen, hoe je de toekomst voor je ziet
  • Wanneer de ander ervoor openstaat kun je samen kijken welke hulp passend is.
  • Voor naasten is er een zelfhulpgroep, de An-alon, dit kan helpend zijn om zelf meer zicht te krijgen op de narigheid die verslaving met zich meebrengt en hoe je daar zelf mee om kan gaan.

SoberCare neemt geen nieuwe patiënten in zorg.

Tot onze spijt moeten we mededelen dat SoberCare  per 1 maart 2025 stopt met het aanbieden van zorg. Wij nemen per direct geen nieuwe patiënten meer aan. 

Dit is een zeer moeilijk besluit geweest en valt ons allen bijzonder zwaar. We hebben altijd met veel overgave gewerkt aan dit behandelconcept en de gezondheid en het welzijn van onze cliënten. Helaas is het niet mogelijk om – met de voor ons geldende tarieven – de zorg zoals wij die voor ogen hebben kostendekkend aan te bieden. 

Mocht u bij ons in behandeling zijn, of binnenkort ingepland zijn voor de start van een behandeling, dan heeft u een bericht hierover van ons ontvangen. 

Als u hier verdere vragen over heeft, neem dan gerust contact met ons op.