Recovery talk artikel

Recovery talk | Echt veranderen

Klinisch neuropsycholoog Roos houdt ons op de hoogte van wat er bij SoberCare zoal in de digitale spreekkamer wordt besproken.

Echt veranderen
Oude patronen
Ongeveer zes maanden nadat hij de behandeling heeft beëindigd belt Maarten op naar SoberCare. Hij heeft in totaal 1,5 jaar niet gedronken, maar is nu weer flink aan het drinken. We proberen samen te achterhalen waardoor hij weer is gaan drinken. De laatste maanden had hij veel last van stress. Hij was druk met een verbouwing thuis, er is een kindje op komst en op zijn werk is een collega al lang ziek. Maarten heeft gedaan wat hij altijd doet bij stress: alle zeilen bijzetten en er heel hard tegen aan gaan.

Wilskracht
Ik leg het verschil uit tussen ‘niet drinken’ en ‘in herstel zijn’. Sommige mensen kunnen heel goed een bepaalde periode niet drinken zonder dat er verder echt iets verandert in hoe zij met problemen om gaan. Vaak zijn dit mensen die van nature gestructureerd of perfectionistisch zijn, waardoor het een poos best goed lijkt te gaan. Allemaal dankzij hun wilskracht.

Aan de slag
“Alleen maar niet drinken is eigenlijk geen herstel, dan is de kans toch groot dat je bij nieuwe problemen weer naar de alcohol grijpt om je gevoelens te verdoven”, vat Maarten mijn uitleg samen. We spreken af om de komende gesprekken samen te kijken wat hij kan doen om minder last van stress te hebben. Zodat hij de alcohol niet meer nodig heeft om te ontspannen.

*De gebruikte namen en foto’s zijn om privacy redenen gefingeerd.

Wil je met ons in gesprek over je
naaste, partner of familielid?

of maak een belafspraak

Meest complete behandeling.
En monitoring helpt me echt!

Weer een maand nuchter erbij. Ik geloof weer in mezelf!

Mijn vrouw en kinderen vertrouwen me weer als ik zeg dat ik niet drink. 

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare