Recovery talk artikel

Recovery talk | Zelfsturing

Klinisch neuropsycholoog Roos houdt ons op de hoogte van wat er bij SoberCare zoal in de digitale spreekkamer wordt besproken.

Zelfsturing
Lekker los
“Nou, ik kijk wel even of het lukt om dit weekend weer eens naar de sportschool te gaan”, zegt Janneke aan het eind van ons gesprek. Ik ben erg verbaasd over haar opmerking, want we hebben in eerdere gesprekken uitgebreid stil gestaan bij hoe belangrijk het is voor haar om die lege weekenddagen goed in te vullen. Planning is hierbij de oplossing, zo bleek. Zodra Janneke voor het weekend een aantal afspraken had gemaakt, was de kans dat zij de zater- en zondag alcoholvrij doorkwam veel groter.  Een hele lege dag, en vooral een hele lege avond in haar eentje alleen, leidde altijd tot gedachten aan drank en vaak ook tot echt drinken.

Stuurloosheid
Verslaving maakt je machteloos over óf en hoeveel je drinkt, maar maakt je ook stuurloos over je eigen leven. Alle dingen die je eigenlijk belangrijk vindt (je huis op orde houden, gezond eten, sporten, je relatie, je vrienden zien) verbleken wanneer je in drinken bent vervallen. Wil je zelf weer de touwtjes in handen krijgen over je eigen leven, dan móet je verantwoordelijkheid nemen voor wat je wel en niet doet.

Zelf de controle terugpakken
Ik bespreek dit met Janneke. En ik vraag haar of zij door het weekend lekker leeg te houden misschien wel de deur openhoudt voor zichzelf om te gaan drinken. Ze schrikt ervan en voelt opeens dat zij hier zelf een keus in kan maken. “Het is aan mij of ik de drank de ruimte wil geven in mijn leven of dat ik er bewust voor kies op een andere, meer gezonde manier te leven. Dáár ga ik dit weekend eens verder over nadenken.”

*De gebruikte namen en foto’s zijn om privacy redenen gefingeerd.

Wil je met ons in gesprek over je
naaste, partner of familielid?

of maak een belafspraak

Meest complete behandeling.
En monitoring helpt me echt!

Weer een maand nuchter erbij. Ik geloof weer in mezelf!

Mijn vrouw en kinderen vertrouwen me weer als ik zeg dat ik niet drink. 

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare