Recovery talk artikel

Recovery talk | Schaamte

Klinisch neuropsycholoog Roos houdt ons op de hoogte van wat er bij SoberCare zoal in de digitale spreekkamer wordt besproken.

Schaamte
“Toen ik nog dronk schaamde ik me elke dag dood voor mezelf,” zegt Kim, die inmiddels drie maanden geen druppel meer heeft gedronken. Hoe kan dat toch, vraagt zij zich af, dat je steeds weer drinkt, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wil? Zij nam zich elke dag weer voor die dag echt niet te drinken, maar besloot ’s middags om vijf uur dan toch dat dat ene glas witte wijn best kon.

Na dat ene glas volgde een tweede, en een derde, en als zij halverwege de avond naar de lege fles zat te staren, verafschuwde ze zichzelf. Drinken terwijl je met jezelf had afgesproken niet te drinken of meer drinken dan je je had voorgenomen zijn uitingen van controleverlies. De drank is sterker dan je eigen wil en dat is een kenmerk van verslaving. Daarom is slechts één glas drinken vaak niet mogelijk als je ooit een tijd stevig hebt gedronken. Steeds je eigen voornemens niet na kunnen komen als het gaat om drank, geven je het gevoel dat je een slappeling of een zwak persoon bent.

Kim leert in behandeling hoe zij zelf weer de regie over haar leven kan krijgen en hoe meer dat lukt, hoe positiever zij over zichzelf gaat denken. Met een “Eigenlijk ben ik op zich gewoon een goed mens, maar die alcohol… daar moet ik helemaal van af blijven,” sluit ze ons gesprek af.

*De gebruikte namen en foto’s zijn om privacy redenen gefingeerd.

Wil je met ons in gesprek over je
naaste, partner of familielid?

of maak een belafspraak

Meest complete behandeling.
En monitoring helpt me echt!

Weer een maand nuchter erbij. Ik geloof weer in mezelf!

Mijn vrouw en kinderen vertrouwen me weer als ik zeg dat ik niet drink. 

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare