Recovery talk artikel

Recovery talk | Terugval

Klinisch neuropsycholoog Roos houdt ons op de hoogte van wat er bij SoberCare zoal in de digitale spreekkamer wordt besproken.

Terugval
“Ik hou niet zo van negatieve emoties”, zegt Erik, die zes maanden terug de behandeling succesvol afsloot. In behandeling leerde hij in welke situaties hij geneigd was te gaan drinken, welke gedachten en gevoelens daar een rol bij speelden en hoe hij daar het best mee kon omgaan om niet weer in alcoholgebruik af te glijden. Het idee het eigenlijk nooit echt goed genoeg te doen in de ogen van anderen bleek een belangrijk onderwerp. Kort geleden is hij “opeens” weer gaan drinken. Hij kan zich eigenlijk ook niet helemaal herinneren wanneer hij precies dat eerste glas weer nam.

Nu we uitgebreid stil staan bij hoe zijn terugval precies is begonnen, komt er langzamerhand meer van terug. Gedachten aan drank als middel om te kunnen ontspannen staken de kop op na een kritische uitlating van één van Eriks naaste collega’s. Erik vindt het moeilijk om er echt bij stil te staan, het was pijnlijk en het voelt ook als falen dat hij weer is gaan drinken. Terwijl hij in de maanden dat hij niet dronk zich juist zo sterk voelde: hij had het weer goed met zijn vrouw, hij ondernam weer leuke dingen samen met zijn drie zoons en op zijn werk was zijn leidinggevende erg tevreden over hem. Het voelde heerlijk om weer zo onbezorgd te leven. De terugval heeft zijn ogen geopend. “Zolang ik niet ook spanning, angst en boosheid durf te voelen, zal de verslaving mij weten te vinden,” concludeert hij. En daar gaan we mee aan de slag.

*De gebruikte namen en foto’s zijn om privacy redenen gefingeerd.

Wil je met ons in gesprek over je
naaste, partner of familielid?

of maak een belafspraak

Meest complete behandeling.
En monitoring helpt me echt!

Weer een maand nuchter erbij. Ik geloof weer in mezelf!

Mijn vrouw en kinderen vertrouwen me weer als ik zeg dat ik niet drink. 

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare