Aanvullend therapie aanbod

Mindfulness als aanvullende therapie bij verslaving en gezonde gewoonte.

Welkom op de website van Mindfulness bij Sobercare!

De grondlegger van Mindfulness, Jon Kabatt-Zin, omschrijft Mindfulness als volgt: “Mindfulness gaat om aandacht geven op een bepaalde manier: Gericht, in het hier-en-nu, niet-veroordelend”. In feite is Mindfulness een training in aandacht. Je cultiveert een manier van aandacht geven die kwaliteiten omvat zoals mildheid, nieuwsgierigheid en niet-streven. Daarbij stuur je je aandacht naar zogeheten ‘objecten’, zoals je ademhaling, lichaamssensaties of gevoelens. Zo leer je deze observeren en krijg je meer inzicht in wat er voor jou in het moment is te ervaren.. én je kan er erg fijn door leren ontspannen.

Mindfulness is een bewezen effectieve manier om jouw verslaving de baas te worden.
Uit een analyse van 54 wetenschappelijke artikelen (Sancho et al., 2018) over de effecten van Mindfulness bij mensen die in herstel van (alcohol)verslaving zitten, bleek dat Mindfulness hielp om stemming en het reguleren van emoties te verbeteren.

Het helpt je op een gezonde manier je emoties en spanningen te verwerken, het helpt je om je zenuwstelsel een moment rust te geven, net zoals in de natuur zijn iets voor mensen doet; maar dan nét anders. Mindfulness toepassen is namelijk onafhankelijk van je omgeving, en kan je overal doen. Het maakt je letterlijk een meer weerbaar en kalm mens. Een waardige gewoonte om op te pakken en in het leven te blijven implementeren dus.

Hieronder ons aanbod aan themasessies. Het aanbod wordt na verloop van tijd verder aangevuld.

Themasessie 1: Lichaamsgewaarzijn

Een oefening met een prominente plek in de Mindfulness is de body scan. Bij een body scan ga je als het ware je lichaam scannen, waarbij je je aandacht richt op je verschillende lichaamsdelen.

Deze oefening cultiveert lichaamsgewaarzijn. Gedachtes, gevoelens en lichamelijke sensaties hangen samen en dat is terug te vinden in onze taal; iemand kan ergens mee in de maag zitten, vlinders in de buik of een brok in de keel voelen. Via oefeningen in lichaamsgewaarzijn krijg je meer inzicht in wát je voelt, maar ook wáár je dat voelt.

Themasessie 2: Emotionele stabiliteit

Uit een analyse van 54 wetenschappelijke artikelen (Sancho et al., 2018) over de effecten van Mindfulness bij mensen die in herstel van (alcohol)verslaving zitten, bleek dat Mindfulness hielp om stemming en het reguleren van emoties te verbeteren. In deze sessie wordt een bergmeditatie geoefend, waarbij de kwaliteiten van de berg vertaald worden naar kwaliteiten van jou als mens.

Themasessie 3: Stress en de ademhaling

Stress en ademhalen – iets wat elke dag de revue wel passeert. In deze sessie wordt aandacht besteedt aan hoe de stressrespons werkt. Zodoende kan je je bewuster worden van hoe je (lichaam) reageert op stress. Daarbij ook wat stress met de ademhaling doet en hoe je je adem kan inzetten in mindfulness om stress te verminderen.

Themasessie 4: Compassie

Deze themasessie gaat over compassie. Compassie in de zin dat je jezelf accepteert, met al je hebben en houden. We gaan in op wat compassie inhoudt en hoe je een houding van acceptatie kunt ervaren en ontwikkelen zodat je meer veerkrachtig en ontspannen in je herstel komt te staan. Vanuit een vermijdende copingstrategie (waarvan bij verslavingsproblematiek sprake is) zijn mensen geneigd om hun eigen gevoelens niet goed te kunnen ‘dragen’ – een gevoel dat als ‘moeilijk’ aanvoelt, nodigt uit tot verdoven van dat gevoel. Door compassie leren wij dus op een meer volwassen en gezonde manier relateren met zowel onze eigen emoties en ervaring, als met andere mensen. Compassie helpt daarbij met herstel op de lange termijn, en om meer welzijn en kalmte te ervaren.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zelfcompassie een grotere invloed heeft op ons zelfvertrouwen en positieve gemoedstoestanden dan sociale erkenning en status dat doet.

Themasessie 5: Mindfulness op het werk

In deze sessie staan we stil bij vormen van mindfulness die je kan toepassen op werk. Verschillende oefeningen worden behandeld. Bijvoorbeeld oefeningen gericht op je ademhaling, maar ook op je mindset, of hoe je je lichaam kan inzetten om door de dag heen wat meer rust, bezinning, mindfulness te ervaren. In deze sessie oefenen we met een aantal korte, praktische oefeningen van mindfulness die in te zetten zijn, bijvoorbeeld op het werk. Na het volgen van deze sessie weet je wat mindfulness op werk inhoudt, plus hoe je dat toe kan passen om meer voldoening uit je dag te halen!

SoberCare neemt geen nieuwe patiënten in zorg.

Tot onze spijt moeten we mededelen dat SoberCare per 1 maart 2025 gestopt is met het aanbieden van zorg.

Dit is een zeer moeilijk besluit geweest en valt ons allen bijzonder zwaar. We hebben altijd met veel overgave gewerkt aan dit behandelconcept en de gezondheid en het welzijn van onze cliënten. Helaas is het niet mogelijk om – met de voor ons geldende tarieven – de zorg zoals wij die voor ogen hadden kostendekkend aan te bieden.