Maak je je zorgen om iemand?

Goede voornemens zijn er, de wil om te stoppen vaak ook. Maar uiteindelijk lukt het gewoon niet. Dat komt omdat alcoholproblemen hardnekkig zijn. Verslaving kenmerkt zich door terugval, proberen te stoppen maar dan toch weer beginnen. Het vertrouwen in de ander neemt af: kan je nog wel geloven dat er echt niet gedronken wordt? Het is al te vaak mis gegaan…

Heb jij een familielid, partner of vriend/vriendin met een alcoholverslaving? Als naaste van iemand met een alcoholverslaving, kan het zeer belastend zijn om te zien hoe jouw dierbare hiermee worstelt. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kunt helpen. Wat kun je precies doen als naaste van iemand met een alcoholverslaving?

Allereerst hoe herken ik een alcoholverslaving?

Hoe maak ik alcoholverslaving en behandeling bespreekbaar ?

Begin het gesprek (waar mogelijk) op een moment dat diegene niet heeft gedronken. Geef aan dat je in gesprek wil over het huidige alcoholgebruik. Benoem je zorgen en benoem daarbij open en eerlijk over wat je hebt opgemerkt en hoe jij je daarbij voelt.

Vermijd beschuldigingen en richt je niet op de persoon, maar op het gedrag van diegene en wat dit doet. Probeer hierbij mee te leven en een luisterend oor te bieden. Vaak hebben vrienden en familie de neiging om te verwijten, omdat het ze raakt, maar daardoor ontstaat er snel ruzie. Wat beter werkt is iemand te helpen, te luisteren naar wat diegene aangeeft en samen te kijken naar mogelijkheden die helpend voor je naaste kunnen zijn.
De stap naar professionele hulp is vaak groot. Er wordt in de meeste gevallen een groot schaamtegevoel ervaren. Door een luisterend oor te bieden en mee te leven, is het toegankelijker om de mogelijkheid voor hulp bespreekbaar te maken. Bij alcoholverslaving is het waardevol om te kijken naar passende professionele en hier hulp te vragen. Je kunt je naaste helpen bij het zoeken naar hulp door bijvoorbeeld samen contact op te nemen met de huisarts of samen te kijken naar behandelmogelijkheden via internet.

Mocht je het prettig vinden om als naaste(n) als eens vrijblijvend wat meer informatie te ontvangen over wat een behandeling voor verslaving precies kan betekenen? Voel dan zeker de ruimte om contact op te nemen. Een behandelaar van SoberCare kan je handvatten bieden om het probleem bespreekbaar te maken maar je ook meer te vertellen waar je, in het kiezen van passende behandeling, op kan letten.

Geef aan dat je jouw naaste wilt ondersteunen bij het vinden van behandeling. Dit kan de naaste geruststellen dat ze niet alleen zijn in hun strijd en jij of jullie er voor je naaste zijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat behandeling kan helpen om de kwaliteit van leven te verbeteren en relaties te herstellen.

Bespreek de positieve effecten van het stoppen van de verslaving, zoals geen schade meer door alcohol aan het lichaam, geen schade meer in relaties en geen gedrag meer waar de ander niet achter staat. Daarnaast is het belangrijk te benadrukken dat een behandeling support kan bieden en de behandelaar de weg naar herstel met je zal lopen.
Na het gesprek kan het zijn dat de persoon ontkent dat er een probleem is, weigert hulp te zoeken of de situatie bagatelliseert. Het is belangrijk om kalm te blijven en aanwezig te zijn. Houd de deur open voor gesprekken en blijf bereid om te helpen. Soms kan iemand op dat moment niet toe zijn aan het bespreekbaar maken van het probleem, veelal wegens een groot schuld en schaamte gevoel. Door het zaadje te planten vergroot je de kans dat dit op een later moment de deur voor een goed gesprek of zelfs het zoeken naar passende behandeling open zet.

Het bespreekbaar maken van een alcoholverslaving kan een uitdaging zijn, maar het kan ook de eerste stap zijn naar herstel. Door steun te bieden en te helpen bij het vinden van behandeling, kan je jouw naaste helpen om een gezonder en gelukkiger leven te leiden.
SoberCare heeft een vernieuwend behandelconcept voor mensen met alcoholproblemen. Dat richt zich op de cliënt maar evenzeer op jou als naaste. Jij bent namelijk cruciaal voor het slagen van de behandeling!

Group 7
Meteen hulp
Geen wachttijden
Path 2
Dagelijkse
monitoring
Path 3
Behandeling
vanuit huis
Combined Shape
Naaste(n) zijn nauw
betrokken

Zorg ook goed voor jezelf

Het is belangrijk om niet alleen te zorgen voor je naaste, maar ook voor jezelf. Het kan uitputtend zijn om veel van je tijd in de buurt te zijn van iemand met een verslaving. De stress en zorgen kunnen zwaar wegen. Als naaste van iemand met een alcoholverslaving is het belangrijk om te erkennen dat je zelf ook hulp en behandeling nodig kunt hebben.

Hieronder vind je enkele tips over hoe je als naaste voor jezelf kunt zorgen:

  • Praat met een professional: Een professional, zoals een therapeut, kan helpen om de gevoelens en ervaringen die je als naaste hebt te bespreken en te verwerken. Zij kunnen ook meedenken in welke stappen je kunt zetten om je eigen welzijn te verbeteren. Mocht je het prettig vinden om als naaste(n) als eens vrijblijvend wat meer informatie te ontvangen over wat een behandeling voor verslaving precies kan betekenen? Voel dan zeker de ruimte om contact op te nemen. Een behandelaar van SoberCare kan je handvatten bieden om het probleem bespreekbaar te maken maar je ook meer te vertellen waar je, in het kiezen van passende behandeling, op kan letten.
  • Zoek steun bij anderen: Het helpt om met andere mensen te praten die ook naasten zijn van iemand met een alcoholverslaving. Zij begrijpen de situatie en de gevoelens waar je mee te maken hebt. Je kunt steungroepen of lotgenotenbijeenkomsten vinden in jouw buurt.
  • Zorg voor jezelf: Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent voldoende slaap, gezonde voeding, lichaamsbeweging en ontspanning. Zoek activiteiten die je leuk vindt en die je helpen om te ontspannen.
  • Houd je eigen grenzen in de gaten: Als naaste is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Dit betekent dat je nee zegt tegen dingen waar je geen energie voor hebt of waar je niet achter staat.
    Het zoeken van behandeling als naaste kan niet alleen helpen om je eigen welzijn te verbeteren, maar kan ook helpen om de relatie met de persoon met de verslaving te verbeteren. Door zelf hulp te zoeken, kun je beter in staat zijn om de persoon te ondersteunen en te helpen bij zijn of haar eigen herstelproces.

Wil je met ons in gesprek over je
naaste, partner of familielid?

of maak een belafspraak

De Behandeling

Alcoholproblematiek

Over SoberCare